Слънцето е опасно не само на плажа. То грее еднакво и за летуващите, заминали да „събират тен“, и за домакините, тръгнали в обедната почивка на пазар, и за работещите на полето, и за риболовците…

Но по навик или по традиция ние ползваме слънцезащитни препарати само, когато сме на плажа. Останалите от нас?

Има алтернатива, която ще ни спаси от това да излизаме навън добре омазани като на плажа. Става въпрос за някои хранителни продукти, които са способни да намалят риска от развитие на меланома и плоскоклетачна карцинома, защитавайки кожата от ултравиолетовите лъчи. Чудесният им ефект се дължи на антиоксидантите – веществата, които пазят клетките на растенията от разрушителното действие на УВ лъчите.

Не искате слънцето да изпорти кожата ви? Тогава прочетете на кои храни трябва да наблегнете през лятото.

1. ПИПЕРКИТЕ

Червените, жълтите и оранжевите чушки имат тези наситени цветове благодарение на каротиноидите – пигменти-антиоксиданти, влизащи в групата витамини А. Тези вещества стопират разрушаването на тънкия липиден слой, който защитава клетките на кожата от въздействието на патогените.

2. ЖЪЛТИ ТИКВИЧКИ

Жълтите тиквички дължат своя ярък цвят също на каротиноидите. Те могат да бъдат задушени, запечени на грил или да ги ядем сурови – във всеки от тези случаи на кожата ни е гарантирано да получи допълнителна защита от слънцето.

3. ЧЕРВЕНИ ДОМАТИ

Най-известният природен антиоксидант в червените домати е пигментът ликопин. Учените отдавна са забелязали, че той защитава простатата от възпаления и намалява риска от аденом на простатната жлеза. Слънцезащитните свойства на ликопина обаче са приятен бонус не само за мъжете.

4. ДИНЯ

Мекия си червен цвят динята е получила също от ликопина. Спасявайки се от летните горещини с помощта на прохладната сочна диня, ние оказваме на кожата огромна полза!

5. ЗЕЛЕН ЧАЙ

Зеленият чай е една от най-полезните напитки в света. Той подобрява състоянието на сърцето и на кръвоносните съдове, поддържа имунната система, прочиства организма, помага за контролиране на теглото и защитава клетките на кожата от канцерогенните УВ слънчеви лъчи от А и В спектъра. Секретните съставки на зеления чай са полифенолите катехини – мощни антиоксидантни съединения от групата на флавоноидите.

6. КАКАО

Какаовите зърна са истинска суперхрана. Те съдържат цели 712 съединения, сред които има и флавоноли – силно действащи антиоксиданти от групата на флавоноидите. Тези вещества не само защитават кожата, но и нормализират кръвното налягане, намалявайки значително риска от сърдечен пристъп и инсулт.

7. СИНИ И ВИОЛЕТОВИ ГОРСКИ ПЛОДОВЕ

Кое е общото между боровинките, касиса, къпините и бъза? Всички те са богати на виолетови пигменти, известни като антоциани. На тези вещества приписват потресаващи свойства, сред които и защита на клетките на кожата от ултравиолетови лъчи, намаляване на риска от хронични и дегенеративни заболявания.

8. КУРКУМА

Жълтият корен на куркумата съдържа изключително полезното съединение куркумин. Този полифенол притежава превъзходна противовъзпалителна активност, укрепва имунитета, подобрява работата на мозъка и защитава кожата от слънцето. За профилактика от старческо слабоумие, неспецифичен язвен колит, диабет, артрит и рак на кожата, посипвайте със смляна куркума блюдата и я добавяйте дори в напитките – тя е достатъчно вкусна.

9. МАЗНА РИБА

В рибата се съдържат полезни мастни киселини омега 3. Доказано е, че те защитават сърцето, подобряват състоянието на кожата и имат голямо значение за общото здравословно състояние. За тези, които не обичат рибата, съществуват хранителни добавки омега 3 и рибено масло. И все пак – изкуствените добавки няма да ви дадат това, което ще получите от прясната риба.

Важно: Изброените продукти наистина защитават кожата от вредното въздействие на слънцето. Но те не могат да заменят напълно крема срещу слънце, особено когато нарочно и продължително сте се изложили на слънце. За да се погрижете за здравето си комплексно, непременно използвайте слънцезащитни средство и преди излизане на улицата, препоръчват дерматолозите.