Усмивката, подобно на доброто настроение като цяло, има положителен ефект върху здравето. Колкото по-често хората се усмихват, толкова по-рядко се сблъскват с определени проблеми. Вижте как действа усмивката.

Подобрява настроението. Благодарение на усмивката в кръвта се появяват ендорфини, които повишават нивото на щастие. Усмивката увеличава потока от положителни мисли.

Действа като анестезия. Добрият смях може да има аналгетичен ефект върху тялото. Това се дължи и на споменатите по-горе ендорфини. Смехът е чудесно лекарство, защото позволява на организма да си направи собствени болкоуспокояващи, без никакви странични ефекти.

Понижава кръвното. Вярвате или не, усмивката понижава кръвното налягане. Първоначално смехът води до увеличаване на сърдечната честота и консумацията на кислород, но това е последвано от период на мускулна релаксация, намаляване на сърдечната честота и понижаване на кръвното налягане.

Укрепва имунната система. Усмивките могат да помогнат за засилване на имунната ви система, показват проучвания. Това се дължи на способността на смеха да увеличава обема на имунните клетки и антителата, които се борят с инфекциите.

Намалява нивата на стрес. Усмивката или смехът активира и облекчава реакциите на стрес. Когато хората се сблъскват със стресови ситуации по време на проучването, усмихнатите доброволци показват по-нисък пулс в сравнение с тези, които не се усмихват.

Подобрява отношенията. Изследователите са установили, че усмихнатите хора се възприемат от другите като по-приятни и привлекателни. И поради това се увеличава вероятността за изграждане на добри отношения.

Подмладява. Усмивката, разбира се, не може да направи лицето биологично по-младо и дори поражда бръчки по върховете на устните и очите. Но с чести усмивки се създава много упорита илюзия, че изглеждате по-млади, както показват различни експерименти, в които хората са преценявали възрастта на други лица от снимки. Изобразените с усмивки на лицата са възприемани като по-млади, съобщава brightspringhealth.com.