Недостигът на желязо може да причини умора, косопад и световъртеж и никога не трябва да се пренебрегва. Ние идентифицираме кои храни възпрепятстват усвояването на желязото в тялото.

Въпреки че си легнахте навреме снощи, когато се погледнете в огледалото сутрин, виждате само тъмни кръгове под очите си?
Може би от време на време ви се вие ​​свят? Тогава е виновен дефицитът на желязо.
Микроелементът играе важна роля в образуването на клетките и клетъчното дишане. Ако абсорбираме кислород през белите дробове, хемоглобинът се свързва с помощта на желязо и се разпределя в кръвта в цялото тяло, генерирайки енергия в клетките. По този начин мускулите се снабдяват и с енергия.Ако се наруши този процес, ние страдаме, обяснявак експертите.
Дефицитът на желязо може да се разпознае по тези симптоми
• Бледност;
• Умора;
• Заболявания на кожата и лигавиците

• Липса на енергия

• Намалено окосмяване
;
• Чупливи нокти

Освен това симптомите са разнообразни и не винаги ясно изразени, важно е да се консултирате с лекар. Защото единственият начин да се открие дефицит е кръвен тест. Протеинът феритин е критичен. Това се счита за стандартно измерване на количеството желязо, съхранявано в човешкото тяло.
Жените да страдат по-често
Стойностите варират в зависимост от пола. Жените са засегнати в 80 процента от случаите. Изследванията показват, че
от 15 до 20 процента от всички жени в менструална възраст имат дефицит на желязо. От тях 3 процента страдат от анемия.
Добрата новина е, че дефицитът на желязо често може да бъде предотвратен с правилната диета. Лошата новина,че има храни, които ни лишават от желязо. Кои са те?
Черният чай и кафето пречат на усвояването на желязото
Те са класически крадци на желязо, което се дължи на наличието на танини.
Растителните танини пречат на усвояването на желязото от храната. Ако все пак не можете без тях, трябва да се насладите и на двете напитки само два часа след последното хранене, обяснява
т експертите.
Пълнозърнести храни

Продуктите, съдържащи фитинова киселина, образуват съединения с желязото, което намалява усвояването му от организма. Веществото се съдържа в пълнозърнестите и соевите продукти. Но и в царевицата и ориза. Ако обаче накиснете зърното преди ядене, съдържанието на фитинова киселина ще намалее.
Какао, шоколад и спанак

Всички те пречат на усвояването на желязото в червата.
Какаото съдържа оксалат, който ограничава усвояването на желязото в червата. По същата причина това важи и за спанака.