Високото кръвно налягане или хипертонията се среща при около един на всеки трима възрастни. Това високо разпространение е тревожно, тъй като хипертонията е предшественик на инфаркти и инсулти.
За щастие можете да контролирате кръвното си налягане по естествен начин с вашата диета. Пет растения
могат да го направят, категорични са експертите и изброяват кои са те.
Резултатите от изследвания са доказали, четова са храни като джинджифил, боровинки, червени боровинки, чесън и женшен.
Първите три растения в този списък са богати на антиоксидантни съставки, особено на
полифеноли.Тези растителни съединения могат да помогнат за намаляване на възпалението и насърчаване на здрави кръвоносни съдове.
От квоя страна джинджифилът може да помогне за понижаване на кръвното налягане, като действа върху калциевите канали в кръвоносните съдове.
Що се отнася до чесъна, растително съединение, наречено алицин, може да е отговорно за спада
на кръвното. Червените кръвни клетки превръщат сярата в чесъна в сероводород, което разширява нашите кръвоносни съдове и така улеснява регулирането на кръвното налягане.
Женшенът действа чрез увеличаване на активността на адренокортикотропния хормон (ACTH) в мозъка, без да включва надбъбречните жлези. Фармакологично женшенът има неспецифичен нормализиращ ефект, за което
енаремен адаптоген.
Червените боровинки съдържат калций, както и витамини А, Е и С. Калцият е важен минерал, който допринася за образуването на нормални кръвни съсиреци.
А витамин С помага за защитата на клетките от оксидативно увреждане и подпомага производството на колаген. Съдържанието на витамин С означава, че боровинките са полезни за здравето и външния вид на кожата.
За най-добри резултати
диетолозите препоръчват включването на тези растения в балансирана здравословна диета, богата на плодове и зеленчуци. Можете да консумирате джинджифил, червени и черни боровинки, чесън и женшен в храна или добавки, съветват диетолозите.