Високият холестерол е потенциално опасно състояние. Ако не се лекува, може да увеличи риска от множество проблеми, като инфаркти и инсулти. Закуската е чудесна възможност да получите разнообразие от здравословни хранителни вещества, преди дори да започнете деня си. И експертите ги посочват.

Овесени ядки

Овесените ядки съдържат разтворими фибри, наречени бета-глюкан, които, когато са включени в здравословна диета, имат понижаващ холестерола ефект.

Бета-глюканът образува гел в червата, който се свързва с холестерола и му пречи да се абсорбира повторно. Нуждаете се от три грама на ден, за да получите ефекта на понижаване на холестерола, който можете да получите от няколко порции овесени ядки или ечемик всеки ден, обясняват диетолози.

Соя

Установено е, че соевите храни като соево мляко, соево кисело мляко, тофу и зърна едамаме понижават нивата на холестерола.

За да поддържате здравето на сърцето, защо не добавите соево мляко към овесените ядки или малко соево кисело мляко към плодовете за закуска, е съветът на кардиолозите.

Плодове и зеленчуци

Закуската предоставя чудесна възможност да увеличите приема на плодове и зеленчуци. Добавянето на повече растителни рани в чинията ви помага да намалите приема на други храни с високо съдържание на сол и наситени мазнини и осигурява допълнителни разтворими фибри и антиоксиданти.

Ядки

Ядките са полезни за здравето на сърцето поради здравословните мазнини, които съдържат, известни като ненаситени мазнини, полезни за понижаване на нивата на холестерола.