Доказателствата сочат, че музиката не само засяга мозъка, но също така може да повлияе на промените в сърдечната дейност, което може да постави началото на инсулт.

Въпреки че сърдечната честота е широко пренебрегван компонент на сърдечно-съдовата система, тя е от решаващо значение за функционирането на сърцето. Тъй като този орган доставя богата на кислород кръв до останалата част от тялото, всяка намеса в нейното изпомпване може да има сериозни последствия.

Музиката може да повлияе на промените в вариабилността на сърдечната честота, причинявайки или намалявайки тревожността на пациентите. Сърдечната аритмия е неравномерен сърдечен ритъм, което означава, че сърцето ви понякога или постоянно излиза от нормалния си ритъм, казва кардиологът Олег Варфоломеев за Medikforum.

Причините за това състояние са различни, но обикновено включват вирусни заболявания, алкохол, употреба на тютюн и промени в позата. В повечето случаи анормалните сърдечни ритми са страничен ефект от други маркери на сърдечни заболявания, като високо кръвно налягане.

Въпреки това, външни фактори като музиката също са били изследвани за техните вредни и положителни ефекти върху сърдечната честота.

Най-големите ползи за здравето идват от класическата музика и музиката за медитация. От друга страна хеви метълът и техното са не само неефективни, но и крият известен риск. Тези жанрове са „евентуално опасни и могат да доведат до стрес и/или животозастрашаващи аритмии, предупреждава кардиологът.