В месеца, посветен на мъжкото здраве, медицински комплекс „Софиямед“ разкрива специализиран Център за профилактика, съвременна диагностика и лечение на заболяванията на простатната жлеза. Това е четвъртият по ред специализиран Център, който „Софиямед“ разкрива само за 2023г. 

Центърът предлага възможности за медицинска оценка на състоянието на простатата чрез най-модерните диагностични методи, както и комплексно лечение на простатните заболявания чрез водещата медицинска експертиза на специалистите от лечебното заведение.

Диагностиката на пациенти с оплаквания от страна на простатата се осъществява чрез извършване на специализирани лабораторни и образни изследвания, както и консултация с един водещите специалисти по това направление от болницата – ръководителят на Центъра и началник на Клиниката по урология проф. д-р Калоян Давидов, д.м., и неговият екип.

Центърът разполага с последно поколение апаратура: ехографски системи за ултразвуковата диагностика и провеждане на инвазивни процедури в областта на урологичните заболявания като fusion биопсия, както и ядрено-магнитен резонанс.

В Простата център на „Софиямед“ се извършва и лечение при доброкачествена хиперплазия на простатата (увеличение на простатата) и злокачествена хиперплазия на простатата (рак на простатата). То се осъществява чрез последно поколение лазерни системи, ендоскопска и лапароскопска апаратура за миниинвазивни ендоскопски интервенции и последен модел робот 4-то поколение Da Vinci Xi.

Благодарение на холмиум лазерната ни система, произведена през 2023 г., и заедно с другия комбиниран лазерен апарат с който разполагаме, както и последно поколение ендоскопска и лапароскопска апаратура за миниинвазивни ендоскопски интервенции и последен модел робот 4-то поколение Da Vinci Xi за роботизирана хирургия, лечебното заведение предлага най-комплексните и съвременни възможности за профилактика, диагностика и лечение на заболяванията на простатата в цялата страна, коментира проф. Давидов.

Доброкачествената простатна хиперплазия (ДПХ) е едно от най-често срещаните заболявания сред мъжете над 50 години и се характеризира с увеличение на размера на простатната жлеза. Рисковите групи за развитие на ДПХ включват мъже с напреднала възраст, както и наличието на родител със заболяването.

Симптомите на доброкачественото увеличение на простатната жлеза са свързани с уринирането и могат да включват:
- Често уриниране през деня и нощта (полакиурия и никтурия).
- Трудност при започване на уринирането.
- Чувство за недоизпразване на мехура в края на уринирането.
- Слаб струя на урината.
- Неволево изпускане на урина (ischuria paradoxa).

Карциномът на простатата е най-често диагностицираният вид рак при мъжете заедно с рака на дебело черво и белия дроб, като води до значителен брой смъртни случаи в световен мащаб, в случай че не бъде лекуван своевременно.

Симптомите на ранния рак на простатата обикновено са слабо изразени и включват тези и при доброкачествено увеличение на простатата - често уриниране, трудно започване и приключване на уринирането, както и усещане за недоизпразване на мехура в края на уриниранет.

При голяма част от мъжете обаче липсва каквато и да е симптоматика. Поради тази неясност, редовният скрининг с PSA (простатно-специфичен антиген) тест и дигитално ректално изследване, са важни за ранното му откриване, уточнява урологът.