74-годишната звезда на Терминатор, който спечели титлата Мистър Вселена за изрядната си физика през 1968 г., съобщи на феновете си, че нивата на холестерола му са намалели, тъй като „рядко яде месо“ - промяна, която е направил от около пет години. На 74 години той е претърпял три сърдечни операции.

През последните пет години от живота си съм 80 процента на растителна основа, признава звездата пред феновете си в своя информационен бюлетин. Показателите на лошия ми холестерол са толкова ниски, че лекарят ми помисли, че съм различен човек и мога да се чувствам по-здрав и по-млад като цяло. Въпреки че все още похапвам месо от време на време, защото не мога да устоя на сочна пържола в компанията на приятели или хрупкав виенски шницел в Австрия, ям предимно растителна храна, защото е по-полезна за здравето ми като цяло, признава той.

Шварценегер е роден с генетичен сърдечен дефект, известен като аортна стеноза, поради което е прекарал операция.

Това се случва, когато проходът между сърцето и артериите не е напълно отворен поради проблем с клапата и вследствие това кръвта не може да тече към останалата част от тялото.

През 1997 г. звездата хирургично заменя аортната клапа на сърцето с белодробна клапа. Белодробната клапа е клапата, която придвижва кръвта от белите дробове към сърцето. В същото време белодробната клапа на звездата е заменена с трупна клапа.

След това през 2018 г. той отново претърпява сърдечна операция - този път на отворено сърце - за да замени блокирания проход между сърцето и белите дробове. А през октомври 2020 г. е тежката операция за смяна на аортна клапа.

След сърдечните операции на звездата се появили и онлайн въпроси дали прословутата употреба на стероиди от културиста е свързана с влошаване на генетичното му състояние.

Има много проучвания, които показват, че употребата на стероиди е свързана с повишено кръвно налягане и повишени нива на лошия холестерол.

Някои изследвания подкрепят идеята, че растителната диета на Шварценегер всъщност може да реши здравословните му проблеми. Според Комитета на лекарите растителните режими с ниско съдържание на мазнини обикновено понижават нивата на холестерола с около 15 до 30 процента.