Досега писахме за вредата от богатата консумация на яйца, особено през Светлата седмица, когато хората си разменя боядисани яйца в огромни количества. Но това се отнасяше само за случаите, когато прекаляваме с яденето им.

Яйцата си остават една от най-популярните храни, когато става въпрос за приготвяне на закуска. Въпреки че не всеки харесва вкуса им, а някои смятат, че яденето им е нездравословно. Пълното отхвърляне на яйцата обаче може да доведе до някои проблеми. Ето четири от тях.

Липса на ситост

Яйцата са богати на протеини, което допринася за усещането за ситост. Ако намалите приема на протеини, е по-вероятно скоро да огладнеете, казва сертифицираният диетолог Диана Гарилио-Клеланд.

Липса на хранителни вещества

Ако премахнете яйцата от вашата диета, можете да загубите някои важни хранителни вещества, повечето от които се намират в яйчните жълтъци.

Както обяснява Гарилио-Клеланд, това са витамини A, D, E и K, както и здравословните за сърцето омега-3 мастни киселини.

Загуба на мускулна маса

Елиминирането на протеинов източник като яйцата от вашата диета може да намали ефективността на тренировките ви. Яйцата съдържат левцин, аминокиселина, важна за синтеза на мускулна маса, която намалява с възрастта.

Холестеролът може да остане същият

Въпреки че яйцата са източник на холестерол, избягването им може да не повлияе на нивата му. Защото само около 20% от холестерола в кръвта идва отвън, останалите 80% се произвеждат от черния дроб, обяснява Гарилио-Клеланд.