Чаят от каркаде (хибискус) се прави от цветовете на растението. След изследване ефекта на това растение върху сърдечно-съдовата система учените установили, че хибискусът има способността да регулира кръвното налягане, а пиенето на чай от хибискус помага за понижаване на високото кръвно. Достатъчни са три чаши дневно, за да се понижи кръвното с около седем пункта, уточняват те.

Хибискусът е известен не само като средство за намаляване на налягането, но и като естествено лекарство за понижаване на холестерола. Цветето съдържа ценни антиоксиданти, които могат да предотвратят отлаганията в артериите.

Един от антиоксидантите, присъстващи във високи концентрации в хибискуса, е витамин С, хранително вещество, което ефективно поддържа функционирането на имунната система. Така пиенето на хибискус намалява чувствителността на организма към инфекции и има противовъзпалителен ефект.

Хибискусът може да бъде полезен и за хора, които искат да отслабнат.

От една страна той има дренажен ефект, от друга – ускорява метаболизма. Чаят може да стимулира и извеждането на токсините от тялото, казват експертите.