Чаят улонг у традиционен китайски чай, приготвен от листата на същото растение, което се използва за приготвяне на черен и зелен чай. Въпреки че неговите потенциални ползи за здравето са забелязани от много години, той представлява само около два процента от консумирания чай в световен мащаб.
Чаят
улонг е изненадващо богат на полифеноли, за които е доказано, че имат положителен ефект върху здравето. Тай е полугазиран и се различава от зеления и черния чай по начина на обработване, обясняват експертите.

Какви са ползите за здравето от чая улонг?
Напитката може да помогне за предотвратяване на диабет, сърдечни заболявания и дори рак, категорични са експертите.
Изследванията върху чая
улонг все още са в начален стадий, но лабораторните изследвания показват, че теазинензините в него имат антиоксидантна активност, намаляват възпалението и предпазват от увреждане на ДНК. Други лабораторни изследвания показват подобрен контрол на кръвната захар, противоракова и антимикробна активност.
Проучване при 10 мъже и 10 жени, които вече са имали диабет, установи
ло, че пиенето на повече от литър чай улонг дневно в продължение на 10 седмици значително понижава нивата на кръвната захар.
Ежедневната консумация на чай
улонг демонстрира антиоксидантна активност при спортисти след тренировка, което се очаква да помогне за възстановяването на мускулите.
Чаят
улонг може да бъде полезен за отслабване, тъй като е доказано, че ускорява метаболизма на жените в по-голяма степен от зеления чай. Увеличава окисляването на мазнините и скоростта на метаболизма при мъжете.
Други проучвания показват, че чаят улонг може да облекчи сърдечните заболявания, да помогне за понижаване на кръвното налягане и да защити зъбите и костите.