Изследователи от университета в Мелбърн (Австралия) и университета във Върмонт (САЩ), чиято статия е публикувана в списанието Nature Communications, направили новото откритие случайно. Те проучили ефекта на лекарствата, базирани на цинк, върху мозъчната функция при болестта на Алцхаймер и забелязали, че тези лекарства причиняват подчертано намаляване на кръвното налягане.

Досега се смяташе, че калият и калцият играят ключова роля в механизма за контрол на кръвното налягане. Колебанията в нивото на йони на тези метали в мускулните клетки, заобикалящи кръвоносните съдове, определят дали съдовете се разширяват или свиват. Контракцията води до увеличаване на налягането, а разширяването води до намаляване на налягането. В същото време високите нива на калций водят до стесняване на артериите, което води до повишаване на кръвното налягане.

Като се фокусирали върху ролята на цинка в регулиране на налягането, учените стигнали до заключението, че този метал играе обратната роля на калция. Цинковите йони в нервните и мускулните клетки на артериите, както и в клетките на ендотела (вътрешния слой, покриващ съдовете), задействат процеса на понижаване на нивото на калций в мускулния слой, което води до отпускане и разширяване на кръвоносни съдове, намаляване на налягането и увеличаване на кръвния поток.

Освен това съдовете на мозъка и сърцето се оказали особено чувствителни към действието на цинка.

Това откритие обяснява установената по-рано връзка между хипертонията и цинка. По този начин е известно, че гените, които контролират нивото на цинк в клетките, също са свързани с развитието на сърдечно-съдови заболявания, включително хипертония. Освен това е известно, че хипертонията е страничен ефект от недостига на цинк в организма.

Въпреки че вече има цял спектър от лекарства, предназначени за понижаване на кръвното налягане, много хора развиват резистентност към техните ефекти. Авторите на изследването очакват нов, по-ефективен клас лекарства на основата на цинк, които да помогнат в борбата с хипертонията.