Когато става въпрос за отслабване или поддържане на тегло, особено важно е да поддържате метаболизма си висок, тъй като той изгаря калориите по-бързо.

Някои храни са особено добри за стимулиране на метаболизма. Кои са те?

Водорасли. За да работи метаболизмът на пълни обороти, щитовидната жлеза трябва да функционира правилно, а това изисква определени вещества. Можете да си набавите от тях, например, от водорасли - този продукт, при липса на противопоказания и при умерена консумация, е много подходящ за поддържане на функционирането на щитовидната жлеза.

Боровинки. Помага на организма да балансира нивата на кръвната захар, което позволява интензивно извършване на метаболизма. Освен това боровинките намаляват възпалението, което намалява риска от рак, сърдечни заболявания, висок холестерол, високо кръвно налягане и диабет.

Протеини. Богатите на протеини храни като риба, говеждо или птиче месо, както и растителни протеини като бобови растения, ефективно подпомагат метаболизма по всякакъв начин. Протеините проявяват пълния си ефект в комбинация със спорт, спомагайки за изграждането на мускулна маса.

Какао. Неподсладеното какао е истински стимулатор на метаболизма: богатото на минерали, особено магнезий, го прави такъв. Това не само стимулира метаболизма, но и противодейства на затлъстяването и на риска от диабет. Адекватният диетичен прием на магнезий в крайна сметка допринася за загуба на тегло.

Ананас. Ензимите, съдържащи се в него, стимулират храносмилането и по този начин насърчават загубата на тегло.

Въздържане от храна. Поддържането на 10-12-часови паузи между храненията също може да бъде полезно за стимулиране на метаболизма. Като цяло с възрастта трябва да се стремите да намалите обичайното количество храна, препоръчват експертите.