Турция е подписала сделка за доставка на 50 милиона дози от руската ваксина срещу коронавирус Sputnik V. Това обяви здравният министър Фахретин Коча и заяви, че първите доставки ще пристигнат през май, тъй като Турция се опитва да ускори процеса на ваксинация.

От началото на кампанията за ваксинация с китайската ваксина CoronaVac в средата на януари 84-милионната държава е направила еднократна ваксинация на над 13,5 милиона души и две пълни дози на близо девет милиона. Турция удължила и времето между първата и втората инжекция на BionTech / Pfizer от настоящите четири седмици на шест и осем.

До момента Турция е получила само 4,5 милиона дози BionTech / Pfizer и изпитва закъснения при доставянето на обещаните 100 милиона ваксини от Китай. Доставката на ваксини ще се затрудни през следващите два месеца, но очакваме повече в бъдеще, заяви Коча.

Турция въвежда 17 дни изолация от днес за борба със скока на инфекциите и смъртните случаи от COVID-19. Ограниченията са по-строги от предишните две вълни миналата година.

На хората ще бъде забранено да излизат навън без основателна причина, а продажбите на алкохол са ограничени, за да обезкуражат масовите събирания. Третата вълна също се оказала по-смъртоносна от двете предишни. През изминалата седмица всеки ден в Турция са регистрирали около 350 смъртни случая. Официалният брой на инфекциите достигнал 60 000 на ден по-рано този месец и след това спаднал до 40 000, все още най-високият в Европа.

От началото на пандемията са докладвани общо над 39 000 смъртни случая и 4,7 милиона инфекции.