Чаят - зелен или черен, помага за смъкване на окислителния стрес от нервните клетки. Трябва обаче да запарвате само свеж чай, иначе няма да усетите ползите от употребата на катехините – ценните антиоксиданти в чая, които повишават продуктивността. Не забравяйте, че чаят съдържа и кофеин, така че не пийте повече от 2-3 чаши дневно.

Кафето също е полезно за мозъка – в допълнение към това, че осигурява незабавен прилив на енергия и стимулира творческата активност. То съдържа и много полезни антиоксиданти и други фитосъединения, които в комплекс защитават невроните от увреждане. И което не всички от нас знаят, кафето съдържа дори и фибри!

Важно е да не пиете повече от няколко чаши, тъй като мисловният орган ще пострада от кафето, което ще предизвика безпокойство и раздразнителност. Нормата е между 2 и 4 чаши черно кафе дневно, но без да му добавяте захар.

Какаото и шоколадът съдържат също много природни съединения, между които и антиоксиданти, както и известно количество кофеин. Какаото стимулира синтеза на серотонин – хормона на доброто настроение. Така че изпивайки чаша какао, вие ще се почувствате макар и за кратко, щастливи.