Почти всеки знае, че е полезно сутринта да започне с чаша вода. Но малцина са започнати с факта, че водата трябва да е топла и колко точно градуса са най-полезни.

Температурата вътре в тялото ни винаги е плюс 38 градуса. И дори водата със стайна температура (24-26 градуса) вече е хладна за организма. Попадайки върху мускулите на храносмилателната система, възниква малък спазъм - колкото по-студена е водата, толкова по-силен е спазъмът, обяснява руският ендокринолог Олга Павлова.

Жлъчните пътища са особено чувствителни към студена вода. Поради миниатюрния им размер дори лек спазъм е достатъчен, за да блокира изтичането на жлъчката. А за здраве и благополучие жлъчката трябва да циркулира постоянно.

Жлъчката ни помага да смиламе мазнините, участва в производството на хормони и има огромно влияние върху нашия имунитет. Жлъчката е много силен антисептик, който помага на тялото да неутрализира патогенната микрофлора.

Заседналият начин на живот, който е обичаен за мнозина днес, не допринася за дейността на жлъчния мехур. Чаша вода сутрин просто ще помогне жлъчката да се „събуди“ и да се активира потокът й.

Топла вода може да се пие не само сутрин на празен стомах, но и следобед. Температурата не трябва да надвишава 60 градуса. Водата трябва да е само топла, а не гореща.