Танците могат да забавят прогресията на терминалната болест на Паркинсон, твърдят канадски учени. Тази популярна форма на физическа активност ви позволява да запазите контрола върху собственото си тяло по-дълго.

През последното десетилетие стана напълно ясно, че здравето на мозъка е тясно свързано с физическото здраве. Ето защо много хора, които преди това не са обръщали внимание на спорта, по съвет на лекарите, започват да обръщат внимание на физическата активност. Оказва се, че всичко, което е полезно за сърцето и кръвообращението, може да бъде полезно и за мозъка. Но има по-обещаващи видове упражнения, когато става въпрос специално за укрепване на здравето на мозъка.

Наскоро изследователи от Университета в Йорк публикуваха резултатите от наблюденията, които показват, че седмичните уроци по танци значително забавят прогресирането на най-тежките симптоми на болестта на Паркинсон. Наблюденията продължили повече от три години, те били извършени както в университета в Йорк, така и в Канадското национално балетно училище, както и в няколко други учени заведения. Резултатите, публикувани в списание Brain Sciences показали, че танцьорите с болестта на Паркинсон не са изпитали традиционното развитие на това заболяване.

Изследванията показали, че когато хората танцуват активно, нямат същия напредък при болестта на Паркинсон като останалите, които не танцуват. Изследването е наблюдателно и авторите не знаят как танците забавят прогресията на коварната болест. Но танците се използват като терапевтична програма за пациенти с болестта на Паркинсон от години и сега наблюдението потвърждава, че може да бъде ефективно.