Диабет тип 2 включва неспособност да реагира на инсулин, което води до скок на кръвната захар. Добре известно е, че регулирането на диетата е ключът към управлението на диабета.

Общият консенсус сред здравните власти е, че диабетиците трябва да внимават като ядат плодове. Доказано е обаче, че един плод понижава нивата на кръвната захар.

Смокините, които понижават холестерола поради съдържанието на пектин, могат да понижат и нивата на кръвната захар, когато се консумират като екстракт. Все повече доказателства сочат, че този плод има множество антидиабетни свойства.

Смокините могат да бъдат полезни като хранителна добавка, когато се използват заедно с лечението на преддиабет и диабет тип 2. Проучване установи, че екстрактът от смокинови листа може да понижи нивата на кръвната захар и да поддържа нейните здравословни нива.

Проучване установи, че добавянето на доза екстракт от смокиня към глюкозна напитка помага за понижаване на общата кръвна захар и нивата на инсулин с 30 до 120 минути.

Изследователите обясняват, че абсцизовата киселина в стандартизирания екстракт от смокиня помага за подобряване на нивата на глюкозата. Тези резултати са в съответствие с резултатите от редица проучвания, проведени върху животни.