Затлъстяването по цял свят се смята за основен фактор при риска от диабет втори тип. Британски учени от университета в Нюкасъл обаче стигнали до извода, че слабите хора могат също като пълните да бъдат склонни към развитие на диабет. Специалистите се позовават на това, че индексът на телесната маса, представляващ съотношение между ръста и теглото, може да се окаже не съвсем точно средство за прогноза на такъв риск.

Вместо по индекса на телесната маса, експертите смятат, че е необходимо риска от поява на диабет да се оценява по това как организмът натрупва мазнини. Защото мазнините могат да не са така видимо натрупани върху корема и по бедрата на стройния човек, а може в голямо количество да се съдържа във вътрешните органи. По този начин външно здравите хора могат да имат голямо количество вътрешна мазнина, независимо от теглото, храната и физическата активност, което повишава риска от диабет.

Съгласно една от теориите, развитието на диабет е свързано с натрупването на вътрешни мазнини в черния дроб и в задстомашната жлеза, които произвеждат инсулин и контролират нивото на захар в кръвта. Съществуват и хора, при които мазнината се трупа около тези органи и този процес не зависи от тяхното общо тегло. По този начин всеки човек с нормално и дори ниско тегло може да се превърне в диабетик, независимо от здравословното хранене и редовните физически натоварвания.

Неотдавна учени от Монреал установили, че затлъстяването, което като правило съпровожда диабета втори тип, има пряка връзка с продължителността на живота.