Когато става дума за дълголетие, много от нас знаят, че здравословната диета и многото упражнения са ключови. Например, има много проучвания, които подкрепят средиземноморската диета за дълголетие.

Има обаче една проста промяна, която можете да направите в ежедневието си, за да живеете по-дълго. Проучване на международен екип учени сред 2000 души установи, че способността да се сяда и става от пода е свързана с увеличена продължителност на живота.

Лекарите препоръчват хранене и почивка в клекнало положение или седейки на пода. Този навик е често срещан в район, известен като Синята зона - петте места в света, където хората живеят най-дълго. Сините зони включват Окинава в Япония, Сардиния в Италия, Никоя в Коста Рика, Икария в Гърция и Лома Линда в Калифорния.

Сините зони са райони на света, където жителите живеят най-дълго. В тези сини зони хората обикновено прекарват много време на слънце, извършвайки активни дейности като разходки, туризъм и градинарство. Например в Окинава, Япония, те правят много упражнения на открито, но са известни със своята „култура на пода“, защото ядат и дори почиват в седнало положение на пода. Простият акт на редовно ставане и сядане на пода укрепва долната част на тялото и подобрява баланса, което може да помогне за предпазване от падания и слабост по-късно в живота, обясняват учените.

Способността да се седи и става от пода, без да се използват ръцете или коленете, е показател за по-дълъг живот, категорични са те.

Въпреки че кардиореспираторната издръжливост е силно свързана с оцеляването, данните за измерванията на мускулно-скелетната издръжливост са ограничени. Целта на проучването била да се оцени връзката между способността за сядане и ставане от пода и смъртността от всякаква причина. За да тестват това, повече от 2000 възрастни между 51 и 80 години участвали в теста за седене и изправяне.