Щатите са най-привлекателният пазар за медицински туризъм, сочат резултати от анкета на списание Medical tourism. Следват ги Тайланд, Сингапур, Германия, Корея и Испания.

Обема на пазара за медицински туризъм е достигнал 439 милиарда долара, като на лечение в чужбина годишно пътуват 11 милиона пациенти. Към 2025 година се очаква тази сума да нарасне до 3 трилиона долара.

В близките 10 години годишният ръст на пациенти-туристи ще е с 25%, тъй като 3-4% от населението на планетата ще пътува за лечение и оздравяване в чужбина, съобщава Medical tourism magazine.

В специален отчет, посветен на медицинския туризъм за 2016 година, американският търговски изследователски център International Healthcare Research Center (IHRC) съставил рейтинг на привлекателността на различните страни за медицинските туристи. Като най-добра дестинация за медицински туристи била класирана Канада. Следват я Великобритания, Израел, Сингапур и Индия.

Медицинският туризъм е индустрия, от която са спечелени само през 2014 г. 100 милиарда долара, обслужвайки над шест милиона пациенти. Медицинските туристи търсят не просто лечение, а клиники с добри специалисти, (държи се лекарите и сестрите да имат международни сертификати), съвременно оборудване и най-добри цени. Тук се включват и цените на самолетните билети и хотелите.  Хората изминават големи разстояния, за да получат медицински, зъболекарски и хирургични услуги, докато са на ваканция. Много често това са манипулации, които не се покриват от застраховките, като например пластични операции, инвитро забременяване и пр. Не на последно място са туристическите забележителности е и стабилната икономика и политика на страната, която ще бъде избрана. В индекса има параграф за ниво на корупция и законност, както и езиковата бариера. Пациентите предпочитат да се лекуват там, където биха могли да разбират, макар и приблизително, езика на посетената страна или лекарите да говорят някой от международните езици.

Пример от съседите: министерствата на туризма и на културата в Турция са инвестирали сериозно, за да рекламират страната като желана туристическа дестинация. В рекламата се включват и  министерствата на здравеопазването и на икономиката, предлагайки намаления за медицинските туристи от чужбина. Турските авиолинии предлагат специални пакети с ниски цени за хора, търсещи медицински услуги.