Отивате на очен преглед и офталмологът ви препоръчва да проверите спешно кръвната си захар. Защо? Каква е връзката? Вероятност от диабет!

Защото може дори и да не подозирате за такова заболяване, а пораженията в зрението вече да алармират за него!

Какви опасности крие диабетът за очите, как да ги открием навреме и следим – това обяснява д-р Райна Рангелова  от очна клиника „Ден“.

Днес захарният диабет е една от основните причини за поява на проблеми със зрението, които могат да доведат и до ослепяване.

Диабетната ретинопатия е заболяване, което засяга почти всички диабетици в различна степен.

Високите нива на кръвната захар водят до увреждане на стените на малките кръвоносни съдове в ретината, те стават пропускливи, получават се микроаневризми. След време  се нарушава храненето на ретината. Хипоксията води до появата на нови кръвоносни съдове с повишен  риск от кръвоизливи и отлепване на ретината в крайните стадии.

От диабетна ретинопатия у нас страдат все по-голям процент от хората.

Появата на заболяването зависи от продължителността на диабета, от метаболитния контрол, както и от възрастта на болния. Най-уязвими са пациентите с над 10-15 годишен диабет.

Причините за поява на ретинопатия са липса на контрол на кръвната захар, високо кръвно налягане, високи липиди в кръвта, дългогодишен захарен диабет, генетична предразположеност .

Диабетната ретинопатия протича в две форми : непролиферативна и пролиферативна.

Непролиферативната ретинопатия

е начална форма на диабетна ретинопатия. Промяната в стените на капилярите води до появата на точковидни микрокръвоизливи. Нарушава се храненето на ретината с последваща хипоксия на тъканите. Необходим е периодичен контрол на заболяването и при прогресия да промените съответното лечение.

Пролиферативната ретинопатия

е напреднала форма на  диабетна ретинопатия. При нея в увредената вече ретина  започва развитието на нови кръвоносни съдове.  Те са чупливи и при разкъсването им се получават кръвоизливи. Вследствие на нарушено хранене и кръвоизливи се появява фиброзна тъкан. Прогресията на заболяването може да доведе и до отлепване на ретината.

Профилактика

За да забавят заболяването, диабетиците трябва да поддържат кръвната захар до 6.0 ммол/л; да следят кръвното налягане да е в нормални граници; да лекуват високите липиди в кръвта; да спрат цигарите, ако са пушачи. И не на последно място – да посещават редовно кабинета на офталмолога.

За болните от диабет проследяването трябва да започне веднага след откриване на болестта.

При инсулинозависимите диабетици заболяванията са по-чести, но по-късно се проявяват.

Прегледи на всеки 6 месеца до една година са препоръчителни при всички диабетноболни пациенти независимо от възрастта.

Лечението

се извършва с перорални препарати, лазерни манипулации и оперативно лечение. Лазерната терапия е успешна в по-голямата част  от случаите с препролиферативна или пролиферативна ретинопатия. Тя може да предотврати намалението на зрението. Оперативната намеса се налага при по-напреднали случаи на прогресираща диабетна ретинопатия.