Това установили норвежки и шведски учени, според които служителите в офиси „обзаведени” с растения, боледуват много по-рядко. Експертите открили още, че цветята намаляват честотата на мигрените, кашлицата, сухостта на кожата и пресъхването на гърлото.
Проучването било направено с помощта на анкета, в каято участвали 385 офисни работници.
Стайните култури и почвата, в която растат цветята, унищожават вредните съединения във въздуха, които могат да влошат здравето и самочувствието на служителите. Това твърди Тина Брингслимарк от Норвежкия университет по естествени науки.
С изводите на своите скандинавски колеги са единодушни и американските учени. Те провели свое изследване за влиянието на стайните цветя и продуктивността в работата. Оказало се, че решаването на задачи в обкръжението на растения подобрява резултатите с 12%. Специалистите изяснили още, че растенията понижават нивото на стреса и ефективно се борят с праха на работните места.
За офисите експертите препоръчват да избирате растения с големи листа, тъй като те преработват повече кислород и по-добре прочистват въздуха от токсини.