Артритът, характеризиращ се с възпаление, е често срещано състояние, което причинява болки в ставите. Докато някои храни могат да влошат симптомите, свързани със ставно заболяване, други могат да намалят болката при артрит.
За щастие има шест противовъзпалителни храни, които могат да помогнат, казват диетолози.
Въпреки че може да не са лек за артрит, включването на тези храни във вашата диета може потенциално да помогне за облекчаване на симптомите и подобряване на цялостното здраве на ставите, обясняват експертите. Кои са те?
Ядки и семена
Ядките и семената, пълни със здравословни мазнини и антиоксиданти, могат да помогнат за намаляване на възпалението и да имат положително въздействие върху симптомите на артрит.
Препоръчително е всеки ден да се ядат по една малка шепа бадеми, орехи и ленено семе.
Зехтин
Необработеният зехтин екстра върджин съдържа мононенаситени мазнини и антиоксиданти, които могат да помогнат за подобряване здравето на ставите.
Използвайте зехтин екстра върджин като основно олио за готвене и за дресинги за салати. Няколко супени лъжици на ден е често срещано количество в средиземноморската диета, уточняват диетолозите.
Пълнозърнести храни
От ориз, киноа, овесени ядки до лимец, съдържанието на фибри в пълнозърнестите храни може да допринесе за противовъзпалителни ползи. Лекарите препоръчват да се стремите поне половината от дневния ви прием на зърнени храни да идва от пълнозърнестите.
Чесън
Той е богат на серни съединения, благодарение на които тази популярна кулинарна добавка може да помогне за намаляване на възпалението.
Включете една или две скилидки чесън в ежедневната си диета, за да се възползвате от неговите потенциални противовъзпалителни свойства, препоръчват нашите консултанти.
Зелен чай
Той съдържа антиоксиданти, наречени катехини, които придават на тази популярна напитка успокояващ вкус.
Редовната консумация на зелен чай може да помогне за намаляване на възпалението, свързано с артрит.

Череши
Тези плодове са богати на растителни съединения, известни като антоцианини, които имат противовъзпалителни ефекти.
Антоцианини са антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на нивата на възпаление.
Пиенето на чаша сок от череши дневно е обща препоръка за потенциални противовъзпалителни ползи.