Пропускането на закуската може да бъде полезно за защита на зрението, установи проучване на южнокорейски учени от Yonsei University College of Medicine. Оказало се, че този навик намалява риска от развитие на свързана с възрастта макулна дегенерация.

В наблюденията са участвали 4500 души на възраст 55 и повече години. Изследователите получавали информация за начина им на хранене, а самият период на наблюдение бил три години. Участниците били разделени на две групи в зависимост от това дали са закусвали през седмицата или не.

След това тези в групата със закуска били сравнени с хората, които практикували така нареченото периодично гладуване, по време на което изобщо не закусвали. Всички участници били подложени на скрининг, за да се определи рискът им от развитие на макулна дегенерация, свързана с възрастта - най-честата причина за загуба на зрение при по-възрастни хора.

Резултатите показали, че 25% от всички пациенти са имали това много често свързано с възрастта очно заболяване. Въпреки това, в групата на периодично гладуващите, която не е закусвала, участниците са имали намален риск от свързана с възрастта дегенерация на макулата в сравнение с тези, които не са пропускали закуската.

Особено често това се наблюдава при хора на възраст под 70 години, които страдат от затлъстяване, както и живеещи в градовете, уточняват експертите.