Проблеми на работното място, стрес, социален натиск, безпокойство, определени личностни черти и нещастен семеен живот могат да допринесат за бърнаут. Според The ​​Health Site признаците, които показват появата му, могат да включват следните състояния.

Нарушение на съня. Невъзможност за добър сън или безсъние поради стрес на работното място, поради семейни проблеми, както и часове на нощно бодърстване, които човек прекарва на работа, говорят за възможно прегаряне.

Промяна на хранителните навици. Ако ядете по-малко от обикновено или пропускате хранения, без да го осъзнавате, най-вероятно се чувствате стресирани.

Липса на енергия. В състояние на бърнаут човек се чувства физически и психически изтощен, дори и да спи добре. Ставането от леглото сутрин е особено трудно.

Лоша концентрация. Нормално е понякога да забравяте неща или да се обърквате, но ако обичайните ви задачи започнат да отнемат повече време или да станат по-трудни за изпълнение, това може да се дължи на прегаряне.

Раздразнителност. Първоначално прегарянето е под формата на известно напрежение и раздразнителност, но с течение на времето състоянието на емоционална негативност става по-силно и по-стабилно. Може дори да не знаете за какво сте ядосани, просто защото сте в постоянно състояние на раздразнение и недоволство.