Учени от университета в Копенхаген, в сътрудничество с Датския център за детска астма в Херлев и болница Гентофте, откриха връзка между микроорганизмите, живеещи в праха на детските легла, и собствените бактерии на децата.

Тази корелация предполага, че микроорганизмите могат да намалят риска на детето да развие астма, алергии и автоимунни заболявания по-късно в живота, сочат резултатите от изследването им.

Микроби, невидими за човешкото око, изпълват цялото пространство на човешкия дом. Тяхното влияние, особено в ранна детска възраст, е свързано с развитието на човешкия микробиом и неговата устойчивост на болести. Учените са анализирали проби от прах от леглото на 577 бебета, преди да ги сравнят с проби от дишане от 542 бебета.

Виждаме корелация между бактериите, които откриваме в праха по леглото, и бактериите, които присъстват при децата. Въпреки че това не са едни и същи микроорганизми, откритието ни е интересно, защото предполага, че те си влияят един на друг. Което може да намали риска от астма и алергии през следващите години, обяснява професор Серен Дж. Соренсен.