Германски учени от Института по епидемиология към асоциацията Хелмхолц в Мюнхен откриха най-опасния вид вредни фини частици в замърсения въздух. Резултатите от работата им са публикувани в American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

По време на осемгодишното проучване, проведено от 2010 до 2017 г. в три града, експертите измервали качеството на въздуха. Оказало се, че при хората, изложени на ултрафини частици, рискът от смърт е значително по-висок в рамките на пет до седем дни след вдишване на замърсен въздух. Ултрафините частици са частиците с най-малък размер, които замърсяват въздуха. Те не надвишават 0,1 микрона в диаметър.

С увеличаване на концентрацията от 3223 частици на кубичен сантиметър, вероятността от смърт от респираторни заболявания се е увеличила с 4,46 процента. Освен това, тези резултати се поддържат независимо от влиянието на други твърди замърсители на въздуха (например PM 2.5).

Авторите смятат, че професионалистите трябва да съсредоточат мониторинга на качеството на въздуха и оценката на риска за общественото здраве не само върху по-големите, но и върху ултрафините частици, както и върху газовите концентрации.

През април 2023 г. изследователи от Harvard Chan School of Public Health открили връзка между вдишването на фини частици и риска от развитие на деменция. За всеки два микрограма вещество рискът от невродегенеративно заболяване се увеличава със 17 процента.