Заседналият начин на живот е проблем, защото тялото изпада в състояние, в което има недостатъчно движение и функциите му се забавят. Това води проблеми на много нива.

Започват да страдат всички системи - психиката, органитe, дишането, двигателните функции. Дори има и обезпокоително статистики, че понякога седящите професии водят до фатален изход. Макар и уморителни професиите в изправено положение са по-добри за тялото.

Седналото положение е най-голямо изпитание за тялото. Най-лесно е да кажем сменете професията, но това няма как да стане, затова какво можем да направим, за да подобрим или облекчим този проблем?

При седеж гръбнакът се натоварва няколко пъти повече от стоежа, тоест натоварването на гръбнака е много по-голямо при седене, отколкото при стоеж. Затова мускулите е хубаво да работят правилно, докато седим, за да ни поддържат. Една от грешките, които хората правят е да седят с кръстосани крака, навеждане на главата, седене на една страна, изместена брадичката напред, за да виждаме по-добре монитора. Някои хора дори сядат на единия си крак. Всичко това са лоши стойки, които водят до дисбаланс в много мускули, които променят функцията си и вече не работят правилно, и вследствие на което вече целия гръбнак и цялото тяло страдат. Болките може да се проявят докато седим, но може и когато тръгнем да ходим.

Най-често срещаните усещания на дискомфорт са схващания в кръста и врата, защото кръста и врата са най-подвижните части, те обират всичките луфтове на тялото. Много е важно да профилактираме цялото тяло, за да имаме по-траен ефект и по-добър баланс.

Другият проблем, освен лошите стойки, е стресът, който получаваме от работния процес, от нашите емоционални проблеми - това също оказва влияние на мускулите и системите в тялото и дори може да се стигне до физическа болка. Стресът директно задейства и храносмилателни проблеми, които задействат допълнителни физически проблеми. Тялото е перфектна система, в която всичко си взаимодейства.

Как помага холистичната медицина?

Тя повлиява на три системи. Първата система е физическата. Втората система е биохимичната - начинът на хранене, а третата система е емоционалната. По отношение на физическата система - тук са важни упражнения и гимнастика, с които да поддържаме мускулите на тялото и това ще ни помогне да се чувстваме доста по-добре. Друг важен фактор е добрият режим на хранене. Не трябва да забравяме и да работим и върху стреса си с определени техники, с които да се научим как да управляваме стреса, как да го отпускаме.

Може да го постигнем с правилни, всекидневни, малки стъпки, които са заложени в метода Active Sitting. Разработили сме упражнения, които може много бързо да отпускат емоциите ни, които сме задържали и които предизвикват стреса. Хубавото е, че между 20 и 30 минути на ден може да помогнем на тялото си да работи по коренно различен начин.

Храненето е вторият важен елемент в холистичната медицина. При него всичко е много специфично индивидуално. Всеки трябва да намери своя начин или режим. Трябва да се обогатява общата култура по отношение на храненето. Има различни начини на хранене, които помагат, и всеки трябва да си намери неговия. Но за физиката и емоциите то е еднакво при всички.

От моя опит като специалист съветвам да се започне с леченбата гимнастика Active Sitting всеки ден, най-добре сутрин преди работа, защото тялото има нужда от активация. Добре е да се правят упражнения за по няколко минути и по време на работния ден. Физическият елемент от холистичната медицина е базовият. След като започнем да го практикуваме, идва етапът, в който да преценим дали това ни е достатъчно и дали имаме нужда да продължим да надграждаме с още неща, например в храненето.

Нашите варианти са много бързи и много лесни за постигане на благоприятен ефект. Правят се на стол и буквално може да се изпълняват абсолютно на всяко място, включително и на работното.  Важно е човек да полага грижи и за трите системи, от които се изгражда нашето здраве и не може да ги пренебрегваме до безкрай, защото рано или късно ще ни дадат доста последствия.