От защита на костите до предотвратяване на мастни чернодробни заболявания, получаването на достатъчно протеини в нашите диети може да ви помогне да избегнете безброй сериозни здравословни проблеми. Протеинът е необходим на мускулите, кожата, косата, костите и като цяло на всяка тъкан в тялото ни.

Протеините често се наричат ​​градивен елемент на организма и са основно хранително вещество, което трябва да присъства в диетата. По време на храносмилането протеинът се разгражда до аминокиселини, които подпомагат растежа на телесните тъкани. Протеинът е от решаващо значение за поддържането на здравето и здравината на мускулите и костите и има ефект върху косата и ноктите. За да може тялото да функционира безпроблемно, трябва да си набавите достатъчно протеини.

Дефицитът на протеини или хипопротеинемията се придружава от летаргия и слабост, персистиращи вирусни инфекции, изтъняване и чуплива коса, суха кожа, промени в настроението, чупливи нокти. При липса на протеини често е трудно да отслабнете. И накрая, хората, които не получават достатъчно количество протеини, не могат да възстановят загубените мускули и те изгарят вместо мазнини.

Друг сериозен проблем с дефицита на протеин е мастната хепатоза. Това е натрупването на мазнини в чернодробните клетки, което, ако не се лекува, може да доведе до образуване на белези на органи и чернодробна недостатъчност. Ниският прием на протеини излага костите на риск, зашеметява растежа при децата и води до проблеми с кожата, косата и ноктите. Ето защо е толкова важно да консумирате поне 1,5 грама протеин на килограм телесно тегло. И с тегло от 60 кг, например, трябва да ядете 60 до 90 г протеин на ден. Заредете се с месо, яйца, риба, млечни продукти, боб и бобови растения или протеинови добавки, пише The Health Site.