Нов механизъм на действие на фитосъединенията в нара откриха швейцарски учени от Федералния технологичен институт в Лозана и така обясниха вълшебните свойства на плода да подмладява и освежава. Оказало се, че особена молекула, съдържаща се в нара, след обработка на ферментите от чревни бактерии, се превръщат в мощен anti-age агент, който е способен да противостои на последствията от стареенето.

Освен стандартното обяснение, че нарът съдържа „високи дози антиоксиданти“, учените не успели да дадат рационално обяснение на защитното действие на плода, завоювал си репутацията на диетично подмладяващо средство.

За да се разбере как действа новият механизъм, трябва да се разгледат функциите на митохондриите – тези миниатюрни генератори на енергия в клетките. Митохондриите, като всяка съставка на живата клетка, имат определен живот. „Остарелите" митохондрии стават неефективни и организмът ги отстранява чрез процеса  митофагия (в превод "изяждане на митохондриите").  На тяхно място се образуват нови  митохондрии, които поемат енергийните функции на предшествениците си. С възрастта обаче, митофагията става по-бавна и клетките се „задръстват“ от стари и неработещи митохондрии. Това провокира метаболитните заболявания, свързани със стареенето.

В този процес обаче се намесва молекулата от нара – елагов танин. При попадане в червата това дъбилно вещество се преобразува в друго съединение - уролитин А (urolithine А), съживяващ процеса на митофагия и възобновяващ митохондриите. Метаболитният баланс се възстановява и човешкият организъм се подмладява!