Това твърдят екип британски учени от университета Конкордия и от фирма Idunn Technologies, според които определени химични съединения от растителни екстракти могат да удължат младостта и да увеличат продължителността на живота. Специалистите открили екстракти, съдържащи 6 групи антивъзрастови молекули, съобщава The Hindustan Times.

Екстракт от върбова кора се оказал най-мощният източник на дълголетие. Кората на върба се е използвала широко още по времето на Хипократ. Тогава хората с нейна помощ се опитвали да се избавят от болката и да прогонят треската.

Специалистите провели над 1000 тествания върху дрожди, тъй като според тях процесите на стареене на клетъчно ниво при хората и при дрождите са подобни.

Изследването показало, че екстрактът от върбова кора увеличава средната и максимална продължителност на живота на дрождите със съответно 475 и 369 процента. Като най-ефективни за човека се оказали рапамицинът и метформинът – препарати, известни с подмладяващите си свойства.

Възможно е екстрактът от върбова кора не само да забавя стареенето, но и да може да предотвратява някои заболявания, като рака, например, надяват се учените.