Витамин B12 е основно хранително вещество за здравословното и активно функциониране на нервната система. Когато тялото изпитва постоянния му дефицит, рискът от увреждане на нервните му клетки нараства значително. Това може да причини затруднено ходене, мускулна слабост, парестезия. Но също така дефицитът на витамин В12 може да се прояви като неприятен симптом в ушите.

Дефицитът на витамин B12 влияе отрицателно на производството на миелин, изолиращата обвивка на нервните влакна. Поради неговия дефицит, наред с други неща, се нарушава функцията на ушните нерви.

Националната здравна служба в Обединеното кралство (NHS), която съобщи това, пояснява, че засегнатото лице може да започне да изпитва шум в ушите. Такъв шум от своя страна може да има различни форми - често има оплаквания от неразбираемо бръмчене, звънене, пулсации, свистене, дори звуци на музика.

Ако неприятният симптом, възникнал в ушите, не изчезне, трябва да се консултирате с лекар и да разберете причината. Дефицитът на витамин В12 в организма се диагностицира по резултатите от кръвен тест.