Промените в мастната тъкан влияят повече върху ранните маркери на здравето на сърцето, отколкото промените в мускулите, сочи проучване на британски експерти от Университета в Бристол, представено в списанието PLoS Medicine. Това предполага, че загубата на мазнини може да бъде по-полезна от набора на мускулна маса.

Проучването включва данни от 3,2 хиляди млади хора, на които измервали нивата на мазнини и мускулна маса четири пъти, използвайки биоимпеданс. Измерванията били направени, когато участниците били на възраст 10, 13, 18 и 25 години. Била оценена и силата им на захващане на възраст 12 и 25 години.

Когато участниците станали на 25 години, им взели кръвни проби за метаболитно изследване. Резултатите показали, че увеличаването на мазнините е силно и последователно свързано с лошото метаболитното здраве в млада възраст.

Тези ефекти са много по-силни (често около 5 пъти) от всеки положителен ефект върху мускулната маса. При това предимствата от набирането на мускулна маса били специфични за възрастта. Учените предполагат, че набирането ѝ е особено важно през юношеството и осигурява максимални ползи в този случай.