Чревната микрофлора влияе на настроението и емоциите ни. Каква е връзка?

На пациенти с тревожност често се предписват антидепресанти. Но те не винаги дават ефект, дори човек да ги приема с месеци. И всичко това, защото е необходимо да се третира тревожността по съвсем различен начин, категоричен е руският невролог Елдар Рамазанов.

В повечето случаи причината за безпокойството е дефицитът на серотонин, хормонът на щастието и доброто настроение. Антидепресантите се опитват да компенсират липсата му, но причината за дефицита остава неустановена, обяснява експертът.⠀

Серотонинът е отговорен за нашето настроение. Ако не е в нормата, човек започва да изпада в депресия, появяват се тревожност и мнителност.

И най-важното е, че серотонинът не се образува в мозъка. Приблизително 80% от серотонина се произвежда от полезната микрофлора на нашите черва. Пациентите, страдащи от дисбиоза, заболявания на стомашно-чревния тракт, имат по-ниски нива на серотонин.

И няма значение дали имате оплаквания от стомашно-чревния тракт. Дефицитът на полезна микрофлора понякога е асимптоматичен. Ето защо лечението на тревожността трябва да започне не с прием на антидепресанти, а с нормализиране на червата.

Първото нещо, което трябва да направите, е да преминете към диета с ниско съдържание на въглехидрати, без която няма да е възможно да се нормализира производството на серотонин. Антидепресанти може да са необходими само в началния етап, за да се отстрани бързо пациента от тревожност.