Лекари от Националната кардиологична болница получиха наградата „Посланик на доброто“ за 2022 г. на Държавната агенция за закрила на детето. Поводът за отличието е интервенционалната процедура за поставяне на стент в аортата на бебе на 32 дни с вродена сърдечна малформация, която бе извършена от мултидисциплинарен екип на НКБ през есента на миналата година.

Призът бе връчен на началника на Клиниката по детска кардиология в НКБ проф. Анна Кънева. Това отличие е за Матей – бебе, родено преждевременно с екстремно ниско тегло, на което поставихме стент при тегло 1 кг. Днес той е на 6 месеца, тежи 5 кг и е едно здраво бебе, каза на церемонията проф. Кънева.

Животозастрашаващото състояние при малкия Матей е овладяно благодарение на професионализма, бързината и високата квалификация на екип от детски кардиолози, детски интервенционални кардиолози, интервенционални кардиолози и кардиохирурзи на НКБ.

Матей е едно от 250-те деца в тежко състояние, които лекуваме всяка година със сърдечна операция или интервенционална процедура. Така всъщност спасяваме 250 семейства, връщаме здравето,  спокойствието им, усмивката на лицата им, поддържаме вярата в успехите на медицината. Лекарите и медицинските сестри със своя професионализъм и всеотдайност даряват добро с пълни шепи, допълни проф. Кънева и припомни, че в Националната кардиологична болница е единственият център за лечение на вродени сърдечни малформации и детска сърдечна хирургия в България.

Държавната агенция за закрила на детето връчва наградите „Посланик на доброто“  за четвърта поредна година. Отличието е израз на благодарността на държавната институция към хората, които са помогнали и подали ръка на дете в беда и така връщат вярата в обществото, че добротата съществува.