Хранителни смески от червеи и щурци разработиха финландски учени от техническия изследователски център VTT. Тяхната сила е в перспективната структура и вкуса, той като въпросните насекоми притежават огромен промишлен потенциал, обясняват технолозите.

Те ги предложили като суровина за прилагане в производството на хранителни продукти, като кюфтета и фалафели. Съвсем наскоро европейското законодателство ще се промени, а развъждането на насекоми и тяхната преработка ще стане нов перспективен бизнес в Европа, смятат учените.

Сухият фракционен метод, разработен от финландските технолози, се използва за производството на смески с различен вкус, които съдържат подобаващо количество от хитиновата обвивка на насекомите, като по-грубите фракции са съответно с повече хитин. В смеските с насекоми има около 65-80% протеини, а мазнините от тях се отделят при предварителния стадий на обработка.

И тъй като смеските свързват ефективно водата и мазнините, те са особено перспективни в качеството на добавки към различни твърди продукти. Въпросните съставки от насекоми вече били тествани като брашно при производството на кюфтета и фалафели. Те все още не били одобрени като компонент на хранителните продукти в рамките на Европейския съюз, но се очаква през 2018 година такава храна да се продава вече в някои от европейските страни, уверяват учените.

Американските специалисти отдавна препоръчват да включим в менюто си насекоми, защото диетата от бръмбари, ларви и какавиди има безброй преимущества.

А както наскоро съобщи топ кулинарят Иван Звездев, не е далеч времето, когато щурците ще се настанят и в европейското меню, като изместят чипса.