Норвежецът Ерленд Нес стана първият човек, който получи положителен тест за коронавирусна инфекция в базовия лагер на връх Еверест, съобщава The Associated Press. Това се случило на 15 април.

След потвърждаване на заразата Нес е транспортиран с хеликоптер до столицата на Непал Катманду, където е хоспитализиран. Според Нес вторият тест, направен на 22 април, се оказал отрицателен, той вече е изписан от болницата и сега е в карантина в Непал.

Според опитен планински водач, австриецът Лукас Фуртенбах, може да има и други случаи на ковид в базовия лагер, защото Нес е бил там няколко седмици - време да зарази стотици други алпинисти, планински водачи и шерпи. Поради това е необходимо спешно да започне масово тестване в лагера, както и да се въведат мерки за сигурност, в противен случай ще бъде твърде късно, подчертава Фуртенбах. Избухването на инфекция може да доведе до преждевременния край на сезона за изкачване на Еверест, точно преди майския „прозорец“, когато времето е благоприятно в планината, обяснява той.

Междувременно непалските власти отрекоха в момента да има активни случаи на зараза в лагерите за катерене в цялата страна.

Сезонът на катерене в Непал, където се намират осемте най-високи планински върха в света, обикновено започва през март и завършва през май. Тази пролет алпинисти се завърнаха в Еверест за първи път от май 2019 г., тъй като катеренето беше забранено през 2020 г. поради пандемията.