Копърът е не само подправка. Той е ароматно растение, което принадлежи към семейството на магданоза. Семената на копъра се използват като подправка, те имат приятен вкус, който напомня на анасон.

Семената на копъра се ценят заради вкусовите им качества, но те са полезни и за здравето и заради съдържанието на някои активни фитосъединения, които принадлежат към класа на растителните антиоксиданти.

Семената на копъра съдържат също анетол – съединение, което му придава аромат на анасон и отговаря за голяма част от целебните качества на тази подправка.

Чаят от копър пък има диуретично въздействие, затова се използва в народната медицина като лекарство срещу задържане на течности в организма.

Високото съдържание на калий в копъра помага да се поддържа в норма нивото на кръвното налягане и, следователно, нормализира честотата на сърдечните съкращения. И изследване, отбелязано в списание Clinical and Experimental Hypertension, било доказано, че екстрактът от копър понижава систоличното кръвно налягане, което е свързано с излишно ниво на натрий в организма.