Жегите продължават да ми морят и през август. Обикновено се спасяваме по начините, дошли при нас от уста на уста. Много известните съвети за охлаждане в горещо време са наистина ефективни, като например спускането на щорите или използване на дрехи от естествени материали като памук и лен. Има обаче и грешни съвети, които е напълно излишно да спазваме. Кои са те, според експертите?

Да проветряваме помещенията само сутрин и вечер. На пръв поглед звучи правдоподобно, защото въздухът по това време на деня не е толкова горещ, колкото по обяд и следобед. Човек на закрито обаче се нуждае от достатъчно свеж кислород, особено ако прекарва по-голямата част от времето си в една стая.

Освен това се повишава влажността на закрито – например от банята, както и поради изпотяването на хората в нея. Влажната атмосфера може да бъде вредна за благосъстоянието, особено за по-възрастните поколения. В апартамента трябва да има циркулация на въздуха.

Да избягвате горещините в средата на деня. По обяд е най-горещо, нали? Всъщност температурата в спокоен летен ден може да достигне пика си между 17:00 и 18:00 часа. Поради тази причина не трябва да се занимавате със сериозна физическа активност в късния следобед, това може да се отрази зле на сърцето.

Да използвате купи с вода и мокри кърпи. Съветът за използването им в къщата също е неефективен - в жегата всичко това осигурява само ефекта на сауна, особено ако в помещението има лоша циркулация на въздуха.

Да вземате хладен душ. Разхлаждащ душ в горещ летен ден преди лягане – колко добро е това? Лекарят съветва да не се прибягва до този метод, тъй като студената вода води до свиване на кръвоносните съдове и ненужно се стимулира кръвообращението. В резултат на това тялото не се охлажда, а започва да се поти още повече. Преди лягане е по-добре да вземете топъл душ, за да се отпуснете.