Пиенето на кафе и яденето на много зеленчуци може да осигури известна защита срещу COVID-19, сочи проучване на експерти от Northwestern Medicine. Статията им е публикувана в списание Nutrients.

Авторите смятат, че това е първото проучване, което използва данни за населението с цел да  изследва ролята на специфична диета в превенцията на COVID-19.

Човешкото хранене влияе върху имунитета, казва Мерилин Корнелис, асистент по превантивна медицина в Медицинското училище във Файнберг на Северозападния университет. А имунната система играе ключова роля за чувствителността и реакцията на човек към инфекциозни заболявания, включително COVID-19.

Изследванията показали, че кърменето също може да осигури защита, както и яденето на по-малко преработено месо.

Освен че следваме настоящите насоки за забавяне на разпространението на вируса, ние подкрепяме и други относително прости начини хората да намалят риска, а именно чрез диета и хранене, каза Корнелис.

Една или повече чаши кафе на ден са свързани с приблизително 10% намаляване на риска от COVID-19, в сравнение с по-малко от една чаша на ден. Консумирането на най-малко 0,67 порции на ден зеленчуци (варени или сурови, без картофи) е свързано с по-нисък риск от заразяване с COVID-19. Докато консумирането на преработено месо по-малко от 0,43 порции на ден е свързано с по-висок риск от COVID-19. Кърменето в кърмаческа възраст също намалява риска с 10% в сравнение с некърменето.

Но освен контрола върху теглото, по-малко внимание се обръща и на други модифицируеми рискови фактори, които предшестват инфекцията с COVID-19, каза Корнелис, чийто екип изследва как диетата и храненето допринасят за хроничните заболявания.

Точните механизми, свързващи тези диетични фактори с COVID, са неизвестни.

Кафето е основният източник на кофеин, но има и десетки други съединения, които потенциално биха могли да стоят в основата на защитните асоциации, които виждаме, каза Корнелис.