Колоезденето е полезно във всяка възраст и по всякакъв начин, твърдят американски изследователи. Те са доказали, че колоезденето с каквото и да е разстояние е много полезно за здравето и намалява риска от преждевременна смърт.

Диабетиците, които редовно карат колело, са с 35% по-малко склонни да умрат преждевременно от диабетно болните, които не се занимават с колоездене. Това е поредното проучване, доказващо ползите за здравето от колоезденето. Още през 2000 г. учените публикуваха резултатите от мащабно наблюдение, което показа, че има 39% по-малка вероятност велосипедистите да умрат преждевременно от тези, които не използват велосипед.

Настоящото проучване показва още, че колоезденето е дори по-предпочитано от ходенето, когато става въпрос за ефектите от карането на колело върху човешкото здраве. При колоездене се активират почти всички мускули в тялото ни, но мускулите на краката са особено добре развити. Това решава проблема със стагнацията на кръвта в краката, което заплашва с различни проблеми.

Велосипедът обаче не е универсален за всички. Има хора, които трябва да изберат друг вид тренировка. Например мъже с проблеми с простатата. Доказано е, че продължителното седене на велосипедното седло може да повлияе негативно на функционирането на мъжките полови органи и дори да провокира импотентност в някои случаи.