Хората, които живеят най-дълго, удвояват или учетворяват препоръчителната седмична норма на физическа активност. Такива резултати са получени от международна група изследователи, чието изследване е публикувано в списание Circulation.

Текущата препоръка за възрастни за поддържане на добро здраве е 150 до 300 минути (2,5 до 5 часа) умерена физическа активност (упражнения, ходене, силови тренировки и т.н.) на седмица или 75 до 150 минути седмично интензивни упражнения ( джогинг, плуване, колоездене и т.н.).

Въпреки това, както показва новото проучване, този обем може да не е достатъчен за увеличаване на продължителността на живота. Учените анализирали данни за повече от 115 000 мъже и жени. На всеки две години те докладвали за своята физическа активност, здравословно състояние, навици и начин на живот. Информация за тези хора била събирана в продължение на 30 години, през което време са загинали над 47 хиляди от тях.

Участниците, които са извършвали два до четири пъти повече от препоръчителната физическа активност, са имали значително по-нисък риск от преждевременна смърт от тези, които са се придържали към препоръките, доказал анализът на данните.

При хора, които са посвещавали 300 до 600 минути (пет до десет часа) умерена физическа активност на седмица, рискът от ранна смърт бил с 3-13% по-нисък от тези, които са правили наполовина по-малко, препоръчителните 150-300 минути на седмица. А при хората, които са се занимавали с енергични тренировки за 2,5–5 часа седмично, този риск бил намален с 2–4% в сравнение с тези, които се придържат към препоръчителната норма.

В същото време превишаването на прага от пет часа седмично за интензивни упражнения и десет часа седмично за умерени упражнения не носи никакви допълнителни ползи, установиха изследователите.