Поради недостига на важни микроелементи през есента, имунната система може да отслабне и в резултат на това някои заболявания да се обострят, припомнят експертите.

Кои са заболяванията, чието обостряне може да настъпи през есента, когато тялото няма хранителни вещества от пресни растителни храни и също е изложено на метеорологичен стрес.

Застудяването е свързано с появата на грип, остри  респираторни и слухови заболявания. Освен тях през есента рискът от хипотермия се увеличава заради недостатъчно топло облекло. Последствията от него могат да бъдат обостряне на пиелонефрит (възпаление на бъбреците), както и възпаление на тазовите органи, свързано с цистит. През есента хората често са „атакувани“ от херпес, вирусна инфекция, която засяга лигавиците и епидермиса.

Херпесът може да се появи по различни причини, но именно в периода на настинки вирусът на херпес симплекс (херпес I), който присъства в тялото на 90% от населението, започва да се проявява по-активно, обясняват експертите.

Сред другите заболявания, които се обострят през есента, са ставните заболявания (артрит), нервните и психични разстройства, кожните заболявания, гастритът. Тяхното развитие може да бъде повлияно от намаляването на нивата на витамин D, което се дължи на намаляването на дневната светлина.