Учени от Калифорнийския университет успяха да излекуват четвъртия пациент от ХИВ и левкемия, съобщава портала DailyMail. Това е 66-годишен мъж, диагностициран с ХИВ през 1988 г.

След като е преминал химиотерапия с нисък интензитет, мъжът е претърпял трансплантация на кръвни стволови клетки в началото на 2019 г. и оттогава не са наблюдавани признаци на репликация на ХИВ в тялото му и от 17 месеца насам той не е приемал никакви лекарства за ХИВ.

Подобна трансплантация е изключително опасна и изисква лекарите да намерят донор с рядка генетична мутация, устойчива на вируса. Хората с тази мутация имат естествена резистентност към ХИВ, тъй като техните имунни клетки имат CCR5 рецептор, който може да блокира пътищата, по които вирусът трябва да се репликира.

Освен това тази терапия е подходяща само за пациенти, които страдат не само от ХИВ, но и от напреднал стадий на рак на кръвта.

Съобщава се, че този тип лечение може да бъде с фатален край, тъй като има вероятност имунната система на тялото да отхвърли и да започне да атакува имплантираните клетки.

Да си ХИВ позитивен не е присъда. Вирусът не се предава чрез ръкостискане или въздушно-капков път, така че неговите носители могат да бъдат пълноправни членове на обществото. Но хората често се страхуват да признаят статуса си поради осъждането на другите.