Здравословните мазнини са една от ключовите храни, полезни за кръвоносните съдове и доброто кръвоснабдяване, казва американския кардиолог Елизабет Клодас. основател на Клиника по превантивна кардиология в Минесота.
Клодас изброява основните фактори, влияещи върху появата на заболявания на сърдечно-съдовата система:
• повишени нива на холестерол;
• високо кръвно налягане;
• излишък на захар, съдържаща се в кръвта;
• наднормено тегло.
Всички тези обстоятелства са тясно свързани с хранителните навици на хората, отбелязва американският експерт. В много отношения развитието на опасни заболявания на сърцето и кръвоносните съдове е свързано с това, което ядем, допълва Клодас.
Здравословните мастни киселини играят специална роля за здравето на сърцето и кръвоносните съдове и помагат за разреждане на кръвта, категорична е тя.
Омега-3 мастните киселини имат противовъзпалителен ефект и помагат за разреждане на кръвта, предотвратявайки образуването на кръвни съсиреци. Затова лекарят препоръча да се яде тлъста риба - този навик ще ви предпази от проблеми с високото кръвно налягане и холестерола и предотвратява натрупването на вредни мазнини в кръвта.
Много важно за кръвоносните съдове и сърцето е и консумацията на фибри, съдържащи се в зеленчуците, плодовете и пълнозърнестите храни, както и достатъчно физическа активност и ниско ниво на стрес в ежедневието, категоричен е кардиологът.