Плодовете и зеленчуците, продавани в магазините и на пазарите днес, са по-малко хранителни, отколкото преди 70 години. До този тъжен извод стигнаха изследователи от National Geographic Society.

Много страни по света, особено на африканския континент, са изправени пред проблема с недохранването. Това не винаги е същински глад, а чисто просто липса на ключови хранителни вещества. Храненето на човека трябва да бъде балансирано, включващо адекватни количества протеини, мазнини, въглехидрати, есенциални киселини, витамини и минерали. Но ако човек расте в дисфункционална среда и семейството му няма достатъчно пари, тогава храната се оказва еднообразна и оскъдна. Например, ядейки само евтини тестени изделия и хляб, човек едва ли може да се надява на добро здраве.

Ново проучване показва, че съвременните плодове, зеленчуци и зърнени храни днес съдържат по-малко хранителни вещества от тези, отглеждани преди около 70 години. Затова нашите баби са прави, когато казват, че продуктите в тяхното детство са били по-вкусни.

През последните 70 години изследванията показват, че съдържанието на хранителни вещества в плодовете и зеленчуците намалява. Например, съвременните храни съдържат по-малко протеини, калций, фосфор, желязо, рибофлавин и витамин С, отколкото тези, отглеждани преди десетилетия. Плодовете и зеленчуците действат като полезни съединения в тялото ни, които помагат за регулиране на функцията на червата.

Проучването също така показва, че хората, които правят всичко възможно да се откажат от преработените храни в полза на пресните, увеличават рисковете за здравето си.

Не винаги пресните плодове и зеленчуци са по-полезни. Това се дължи на съвременните земеделски процеси, насочени към повишаване на добивите, които подкопават здравето на почвата. Съвременните земеделски компании използват все по-интензивно третиране на земята с различни видове химични съединения, които могат да нарушат основните взаимодействия между растенията и почвените гъби, като по този начин намаляват усвояването на хранителни вещества от почвата. Освен това изменението на климата и нарастващите нива на въглероден диоксид оказват значително влияние.