Само два месеца след като обяви коледния си благотворителен концерт и каузата за него - лечение на деца в нужда с музикотерапия, обичаният джаз изпълнител Боби Вълчев вече спечели сериозна подкрепа, дори от чужбина.

На 18-ти декември,  в City Mark Art Center София,  Боби Вълчев и приятели се обединяват около каузата за осигуряване на финансиране за занимания музикотерапия. Терапията ще е за деца и младежи със специални нужди в дневния център „Св. Врач“ в София. В него се осигуряват както емоционална и психологическа подкрепа за децата, така и активности за социализация и адаптация. Минималната сума за една година, необходима за заниманията по музикотерапия два пъти седмично, е 3000 лв. Цел на концерта е дори да ги удвои.

Без съмнение когато става дума за добро начинание, съдбата си знае работата. Именно това е обяснението на срещата по време на събитие в Дубай между Боби Вълчев и дамата Лилия Недева, ексклузивен вносител на френско шампанско за България. Трогната от каузата му и усилията, които полага за нея, въпреки разстоянието, тя решава да се включи като спонсор и партньор и дори в рамките на година напред да дарява за каузата 10% от цената на всеки продаден продукт.

Сред музикантите, които до момента са потвърдили участие в благотворителния концерт, са  талантливите деца-изпълнители Жени Кринчева, Емилиян Бърдарски, Аглея Канева и Александър Вичев, някои от които имат авторски песни, участие в национални и международни конкурси и в известни телевизионни формати. Специално участие ще вземат и хор “Детска китка при ОДК - Пловдив”.

Ползите на музиката и нейната важност при развитието на децата е кауза, върху която Боби Вълчев работи от години. В Дубай, където живее вече 12 години, той преподава пиано, тромпет и пеене на деца, както индивидуално, така и като част от GEMS Education schools - най-голямата музикална школа в Дубай. Изпълнителят скоро планира и отваряне на собствена музикална школа в България.

Музикотерапията включва както слушане на определени композиции, подбрани за индивидуалното психично състояние, така и дейности, при които пациентът активно участва във възпроизвеждането на музиката.

Тя е доказано ефективна при деца с аутизъм, говорни проблеми, заекване и други състояния. Причината за това е, че речта има твърде много съвместими с музиката елементи: мелодия, ритъм, темпо, паузи, обяснява джазменът. Музикотерапията помага и за развиване на сетивността.

Терапевтичният ефект се постига от усвояването на ритъма не само в движенията, но и в говора. Развива много центрове в мозъка и метроритмичното чувство, което също е свързано с говора.