Ново изследване на шведски учени от Каролинския институт доказа, витами С е мощен стимулатор на растежа на туморите. Учените са изследвали механизмите на ангиогенезата и са открили, че антиоксидантите играят неочаквана роля в растежа и разпространението на туморите.

Как се случва това?

За да растат и метастазират, тоест да се разпространяват, раковите тумори се нуждаят от постоянен приток на кръв, богата на кислород и хранителни вещества. Това изисква образуването на нови кръвоносни съдове от съществуващите – този процес се нарича ангиогенеза. Когато на тъканите не им достига кислород и се развие хипоксия, раковите клетки в засегнатата област изпращат химически сигнали, подтиквайки ендотелните клетки, които покриват кръвоносните съдове, да формират нови.

Антиоксидантите не пазят

Открихме, че антиоксидантите активират механизъм, който кара раковите тумори да образуват нови кръвоносни съдове, което е изненадващо, тъй като досега се смяташе, че антиоксидантите имат защитен ефект. Новите кръвоносни съдове подхранват туморите и могат да им помогнат да растат и да се разпространяват, обяснява ръководителят на изследователския екип Мартин Берго. Антиоксидантите обикновено неутрализират свободните кислородни радикали от клетките и предотвратяват или снижават вредите, причинени от оксидативния стрес, който уврежда ДНК и влияе върху развитието на рака на гърдата, белия дроб, черния дроб, дебелото черво, простатата, яйчниците и мозъка. Според новото изследване те също така помагат на раковите клетки да мигрират и да травмират съседните клетки.
Изследователите са приложили редица клетъчно-биологични методи, включително „генните ножици“ CRISPR/Cas9. Те съсредоточили голяма част от работата си върху тумори на рак на белия дроб, изучавайки органоиди – малки култивирани микротумори от пациенти. Изследвани са също мишки и проби от тумори на гърдата и бъбреците на хора. Туморите, при които бил активиран BACH1 посредством прием на антиоксиданти, продуцирали повече нови кръвоносни съдове и били силно чувствителни към инхибитори на ангиогенезата. BACH1 е белтък, който предотвратява активирането на гени, които играят важна роля в защитата на невроните от възпаление и оксидативен стрес. Той дава сигнали, свързани с миграцията на раковите клетки и включването им в здрави тъкани. А инхибиторите на ангиогенезата са препарати, които препятстват образуването на кръвоносни съдове във и около тумора, благодарение на което успяват да забавят или напълно да предотвратяват размножаването на ракови клетки. Те обаче могат да предизвикат неприятни странични ефекти.
Добавки, които може да увеличат риска от рак

Учените открили, че BACH1 може също да предизвика ангиогенеза чрез механизъм, който не изисква хипоксия. Това означава, че туморите могат да образуват нови кръвоносни съдове дори при нормални нива на кислород. Авторите на научната работа са изяснили също, че BACH1 се регулира аналогично на белтъка на фактора 1-алфа, индуциран от хипоксия (HIF-1-алфа). Той участва в туморния растеж и метастазите, обусловени от ангиогенезата. Това позволява да се предположи, че тези два белтъка работят заедно. Изследването е публикувано в The Journal of Clinical Investigation.

След скока на популярността на витамините и всички видове хранителни добавки лекарите настоятелно препоръчват преди техния прием да се правят специални тестове. Но рядко някой стига до тях, поради което много хора сами си „предписват“ витамини. Това, както се оказва, е изключително опасно.

Нашето изследване отваря вратата към по-ефективни начини за предотвратяване на ангиогенезата в туморите. Например пациенти, при които туморите показват високи нива на BACH1, могат да получат повече ползи от антиангиогенезната терапия, отколкото пациентите с ниски нива на BACH1, коментират изследователите.