Може да има много причини, заради които е трудно да спите през нощта. От заболяване и нараняване до стрес и безпокойство, много от нас ще изпитат безсъние в даден момент. Диетата също може да бъде фактор, предупреждава руският диетолог Василиса Пономарева и посочва четири храни и напитки, които ще ви помогнат да спите добре.

Банани преди лягане

Бананите са една от най-добрите храни за сън, тъй като са с високо съдържание на магнезий, който помага за отпускане на мускулите и успокояване на тялото. Комбинирането на нарязани банани с натурално масло от ядки е чудесен начин за регулиране на кръвното налягане, отпускане на мускулите и нервите и подобряване на качеството на съня, обяснява Пономарева. Според нея комбинирането на нарязани банани с натурално масло от ядки е чудесен начин за регулиране на кръвното налягане, отпускане на мускулите и нервите и подобряване на качеството на съня.

Дайте път на мазната риба

Проучванията показват, че мазната риба спомага за по-добър сън. Хората, които ядат сьомга три пъти седмично в продължение на няколко месеца, спят по-добре и функционират по-добре през деня. Мазната риба съдържа витамин D и омега-3 мастни киселини, които помагат за регулиране на нивата на серотонин в тялото.

Похапнете шепа ядки

Ядките като орехи, бадеми и шамфъстък съдържат важни минерали като магнезий и цинк, които са от съществено значение за редица телесни функции. Докато хората обикновено похапват ядки през деня, струва си да ги оставите за следобед, за да подобрите съня си. Минали изследвания показват, че магнезият може да намали възпалението и нивата на кортизол, подобрявайки качеството на съня при хора с безсъние.

Пийте тръпчив сок от вишни

Колкото и да ви се струва странно, тръпчивият сок от вишни е страхотна напитка, която можете да опитате преди лягане, ако ви е трудно да заспите или да останете будни през нощта.  Сокът съдържа хранителни вещества, включително магнезий, фосфор и калий, както и големи количества мелатонин. Известно е, че насърчава сънливостта, а мелатонинът помага за регулиране на циркадния ритъм.